BRENTE MANDLER:
200g mandler
100 g sukker
1ts vaniljesukker
1ss smør
1 ss olje til pensling
1 dl vann
1. Vil du ha mandlene ekstra sprø, så stek dem på 200 °C i 10-15 minutter før du setter i gang med karamelliseringen.
2. Ha mandler, sukker, vann og vaniljesukker i en tykkbunnet, vid gryte. Kok opp på middels varme. Rør hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg som et sukkerlag rundt mandlene.
3. Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og mandlene har blitt blanke. Ha i smør og rør til alt er blandet.
4. Pensle et bakepapir med olje, og hell mandlene over på bakepapiret. Dra dem litt fra hverandre med et par gafler og avkjøl.
KOKOSBOLLER:
Kokosboller
3 eggehvite
225 gram sukker
1/2 ts vaniljesukker
4 plater gelatin
Vann
Glasur
150 gram kokesjokolade
15 gram kokosfett
Kokosmasse
1. Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann.
2 Bland sammen sukker og vaniljesukker i en liten skål.
3. Skill eggeplommer fra eggehviter. Ha eggehvitene i en helt ren bolle, og vær helt sikker på at du ikke har noen andeler av plommen med eggehvitene. Kommer det noe fett (enten fra bollen eller eggeplommene) så kan du få problemer med å stivpiske eggehvitene. Pisk eggehvitene på medium hastighet de første minuttene, skru deretter opp hastigheten. Ha i litt og litt sukker i eggehvitene. Pisk godt før du har i mer sukker. Fortsett slik du du har hatt i alt sukkeret.
4. Bland gelatin etter det som står på pakken.
5. Hell den flytende gelatinblandingen i de stivpiskede eggehvitene, mens du fortsetter å piske. Visp til gelatinblandingen er godt utblandet.
6.Fyll en sprøytepose med marengsen. Sett den så i fine skumtopper på et bakepapir. Du kan også sette de oppå små kjeks hvis du ønsker, enten det er Ritz-kjeks eller andre kjeks. Sett brettet kaldt i minimum én time, til de har blitt stive.
7. Smelt sjokolade og kokosfett over et vannbad. Husk å ikke bruke for høy varme og unngå at det kommer den minste dråpe med vann i blandingen.
8. Dypp eller fordel sjokoladen over skumbollene. Jeg synes det er enklest å bruke en gaffel til å holder kokosbollene over sjokoladen, for så å øse over sjokolade med en spiseskje. Sett de så over på et rent bakepapir. Strø over kokosmasse.
9. Sett kokosbollene kjølig til sjokoladen har stivnet. Håper skumbollene faller i smak.
KOKOSMAKRONER:
4 stk eggehvite
200 g sukker
1 ts vaniljesukker
200 g kokosmasse
1. Pisk eggehviter for hånd med en visp i kjelen til det skummer godt. Bland inn sukker, vaniljesukker og kokosmasse.
2. Sett kasserollen på middels varme og rør hele tiden langs bunnen med en tresleiv. Når massen har konsistens som tykk risengrynsgrøt er den ferdig, ca. 10 minutter.
3. Sett topper av kokosmassen med to skjeer på et stekebrett med bakepapir.
4. Stek kakene midt i ovnen på 180 °C i ca. 10 minutter, til de er gylne. Avkjøl på rist.
5. Oppbevar kakene i en tett boks, gjerne med bakepapir mellom lagene.
LUSSEKATTER:
1 porsjon gir ca. 30 lussekatter)
200 g smør
5 dl melk
50 g gjær
0,25 g safran
ca. 1 ts salt
2 dl sukker
2 stk egg
14 - 16 dl hvetemel
1 stk egg til pensling
2 ss rosiner til pynt
1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.
2. Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time) på et lunt sted.
3. Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter.
4. Pynt med rosiner. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.
SERINAKAKER
1 stk sammenvispet egg
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
150 g smør
100 g sukker
Pensling og dryss:
1 stk sammenvispet eggehvite
1 dl hakkede mandler
1. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en egen bolle. Smuldre inn smør i blandingen.
Tilsett sukker og sammenvispet egg. Bland til du har en fast deig. Sett deigen kaldt, gjerne natten over. Det er enklere å arbeide med kald deig.
2. Rull deigen til en pølse og bruk kniv til å skjære like store emner, ca. 30 stk. Form deigemner til kuler og legg dem på et bakepairkledd stekebrettet.
3. Trykk kulene lett ned med en gaffel, pensle med lett sammenvispet eggehvite og dryss på hakkede mandler. Stek midt i stekeovnen på 200 °C ca. 10 minutter, til de har fått en lys gyllen farge. Avkjøl på rist.